Jak podawać wino
Jesteśmy już na przyjęciu, domówce, czy urodzinach znajomych. Przynieśliśmy ze sobą wino, jak pewnie wielu innych gości, chcemy jednak wyróżnić się czymś wśród obcych. Warto więc, oprócz butelki dobrego wina, przynieś ze sobą też wiedzę, na przykład na temat rocznika, szczepu lub historii nazwy danego gatunku. Można także zaimponować znajomym wiedzą na temat tego, jak podawać wino gościom i dzięki temu zalśnić w towarzystwie. Podawanie wina jest z pozoru łatwą sprawą, lecz jeśli chcemy zachować się z klasą i nadać przyjęciu odrobinę elegancji, powinniśmy przestrzegać pewnych podstawowych reguł. Przede wszystkim kieliszki – powinny być wypolerowane, najlepiej umyte ręcznie, bo zmywarka może pozostawić po sobie nieprzyjemny osad. Jednak nie myjmy kieliszków u kogoś na przyjęciu – skorzystajmy z tych przygotowanych przez gospodarza.
Ważna jest także kolejność. Najlepiej zacząć od młodszego wina. Białe wino podajemy przed czerwonym, natomiast różowe przed czerwonym, ale już po białym, cięższe po lżejszym, natomiast wino wytrawne powinno być podawane przed winem słodkim. Przez rozlaniem wina należy polać gościom niewielką jego ilość do kieliszków, by spróbowali i uraczyli się jego smakiem. Nalewając dojrzalsze wino przechylmy nieco kieliszek i nalewajmy trunek w taki sposób, by delikatnie spływał po wewnętrznej ściance kieliszka. Gdy pijemy wino białe możemy napełnić kieliszek najwyżej do połowy, natomiast w przypadku win czerwonych jedynie 1/3 jego wysokości. W świecie winiarskim rozlewanie rozpoczynamy od osoby zamawiającej, a następnie kontynuujemy od osoby po prawej stronie zamawiającego.